16 Jul
16Jul

Монументална вијест за еспорт на глобалном нивоу. 


Међународни олимпијски комитет (МОК) је званично најавио партнерство са Саудијским олимпијским комитетом с циљем организације првих Олимпијских игара за еспортисте. Догађај ће се одржати 2025. године у Саудијској Арабији. У извјештају се наводи да ће се Олимпијске игре за еспортисте одржавати "редовно" током наредних 12 година, што је уједно и почетно трајање партнерства.

Ове вијести долазе отприлике мјесец дана након што је Извршни одбор Олимпијских игара званично предложио планове за организацију догађаја. Олимпијске игре за еспортисте биће званично представљене током сљедећег засједања МОК-а, непосредно прије Олимпијских игара у Паризу 2024. године

Изгледа да Олимпијске игре за еспортисте неће усвојити формат главних Олимпијских игара с обзиром на то да партнерство од 12 година подразумијева само три олимпијска циклуса. МОК и Саудијски олимпијски комитет нису подијелили детаље о догађају, рекавши да ће ускоро почети радити на одабиру града за прво издање Олимпијских игара за еспортисте. Интензивнији рад на организацији ће почети након што одбор МОК-а званично одобри игре за догађај. Вјерујемо да ће додатне детаље објавити крајем јула.

Олимпијски комитет је изјавио да је желио да изостави све игре које садрже насиље, и да истовремено промовише виртуелне симулације традиционалних спортова. Предсједник комитета је навео Фортните као савршен примјер "игре која је успјела да се прилагоди вриједностима и стандардима МОК-а".

МОК је изјавио да жели да створи нови ођељак који би био фокусиран искључиво на еспорт и који би био потпуно одвојен од уобичајених пројеката организације. МОК је такођер напоменуо да ће "морати да заузме другачији приступ у погледу финансирања и организације ових догађаја".

МОК је прошле године такођер основао комисију за еспорт с циљем даљње промоције и глобалне популаризације еспорта. Неки од чланова комисије су познате личности из свијета еспорта и спортске индустрије, као што је генерални директор Г2 Еспортса, Албан Дешелот. Комисију предводи Дејвид Лапартјен, предсједник Свјетске бициклистичке уније (Унион Цицлисте Интернатионале) (УЦИ) и лидер МОК Еспортс Лиаисон групе.

Komentari
* E-mail neće biti objavljen na sajtu.