14 Jul
14Jul

Крајем 90-их и раних 2000-их, пре славних дана Стеам-а, Валве је развио неколико игара које данас важе за једне од најбољих у историји – Халф-Лифе, Портал и Цоунтер-Стрике.Од свих ових франшиза, ниједна није популарна или толико вољена као Цоунтер-Стрике. Са својим скромним почецима као Халф-Лифе мод, Цоунтер-Стрике је временом прерастао у првокласну игру. Мод је био толико популаран да је изнедрио потпуно нови серијал, почевши од оригиналног кантера. Прва верзија Халф-Лифе ЦС мода се појавила 19. јуна 1999. године, што значи да Цоунтер-Стрике данас слави свој 25. рођендан!У то име, хајде да се присетимо сваке игре из Цоунтер-Стрике серијала!

Counter-Strike

Како је популарност Халф-Лифе-а расла, фанови су почели да раде на сопственим модовима за игру. Вец́ина њих није заживела међутим, осим једног: Цоунтер-Стрике, који су креирали Минх Ле и Џес Клиф 1999. године. Мод је преименован у Халф-Лифе: Цоунтер-Стрике када је Валве званично ушао у причу.Од свог изласка, Цоунтер-Стрике је врло брзо остварио велику популарност код љубитеља пуцачина из првог лица и шире, примарно због свог иновативног гејмплеја и дизајна, који су поставили темеље за све наредне игре у серијалу.Игра је 2002. године добила ”наставак”, Цоунтер-Стрике 1.6, који је био унапређена верзија оригиналног Цоунтер-Стрике-а са побољшаном графиком и корисничким интерфејсом. Међутим, серијал је добио званични наставак тек две године касније.

Counter-Strike: Condition Zero

Цоунтер-Стрике: Цондитион Зеро је директан наставак оригиналног Цоунтер-Стрике-а. За разлику од оригиналне верзије, Цондитион Зеро није био мод, вец́ засебна игра коју је Валве развио од нуле. Девелопмент игре је почео одмах по изласку Цоунтер-Стрике 1.6, и након две године развоја, Цоунтер-Стрике: Цондитион Зеро је изашао 2004.Валве је увео доста побољшања на пољу графике, што је прилично импресивно јер је Цондитион Зеро ”терао” на потпуно истом енџину свог претходника, Халф-Лифе ГолдСрц. То није све, јер је Цондитион Зеро поред класичног мултиплејер режима играчима понудио и синглплејер кампању.Иако се некима допао, не можемо да кажемо да се Цондитион Зеро превише прославио код ЦС фанова.

Counter-Strike: Source

Након ”средње жалосног” успеха Цоунтер-Стрике: Цондитион Зеро, Валве је шест месеци касније одлучио да серијал врати у живот издавањем Цоунтер-Стрике: Соурце. Као што му само име каже, Цоунтер-Стрике: Соурце је рађен у тада новом Валве Соурце енџину.У суштини, Цоунтер-Стрике: Соурце је био римејк оригиналног Цоунтер-Стрике-а, из темеља са новим енџином. Као такав, није донео некакве револуционарне новине, већ се углавном фокусирао на побољшања и измене, мапа на пример.

Counter-Strike: Global Offensive

Цоунтер-Стрике: Глобал Оффенсиве је издат 2012. године, и може се рећи да је покупио све ”најбоље састојке” претходних игара у серијалу. Током година је привукао невероватан број играча, поставивши темеље за највећу еспортс сцену на свету. Игра је постала толико популарна да је портована и на ПлаyСтатион 3 и Xбоџ 360.Иако је развијен у Соурце енџину, Цоунтер-Стрике: Глобал Оффенсиве је понудио прегршт побољшања у односу на Цоунтер-Стрике: Соурце. Више од 10 година касније, штафету је преузео наследник Цоунтер-Стрике 2.

Counter-Strike 2

Најновија игра у Цоунтер-Стрике серијалу је званично изашла 27. септембра 2023. године, као директан наставак и надоградња на ЦС:ГО. Игра користи Валве Соурце 2, и нуди бољу графику, прецизнији тицк рате и још много, много тога.Слично раним данима ЦС:ГО-а, и ЦС2 је у почетку имао велике проблеме са перформансама. Полако али сигурно, Валве је временом исправио најкритичније проблеме, и иако и даље није савршена, игра је дефинитивно достојна титуле наследника ЦС:ГО-а.

Komentari
* E-mail neće biti objavljen na sajtu.